Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından doğal afetlerin öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlerin öğretildiği, kamuoyu ile iletişimin temel ilkeleri ve afet esnasında sosyal medya kullanımına yönelik “Afet İletişim Eğitimi” verildi.

27-28 Nisan 2023 tarihleri arasında verilen eğitim programına Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın davetlisi olarak Üniversitemizden Fakültemiz Dekanı ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülsüm Çalışır ile Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Özcan katılım sağladı.

Eğitim programı öncesinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin büyüdükçe afetlere hazırlık ve müdahale kapasitesinin çok daha artacağını belirtti. İletişim Başkanlığı’nda “Hazırlık, Müdahale ve İyileştirme” temasıyla düzenlenen ‘Stratcom Afet İletişim Forumu’nun açılışına katılan Altun, forumda Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden kamu, medya, akademi, sivil toplum ve özel sektörden stratejik iletişim ekosisteminin kıymetli paydaşlarıyla afet iletişimi alanına odaklanacaklarını bildirdi. Altun, panellerin yanı sıra “Afet İletişim Eğitimi” ve “Hackathon: Ulusal Afet İletişim Tatbikatı”nın da yer aldığı 5 günlük programla, ülkenin bu alandaki en kapsamlı etkinliğini gerçekleştirmiş olacaklarını, forumun Türkiye’de ve dünyada afet iletişimine önemli katkılar sunacağına inandığını söyledi. 6 Şubat 2023 tarihinde “asrın felaketi” olarak nitelenen eşi benzeri görülmemiş ve son derece yıkıcı depremlerin art arda yaşandığını, 11 ilde, 62 ilçede 14 milyon kişiyi etkileyen depremler sonucu 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Altun, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve başsağlığı diledi.

İki gün süren eğitimlerin ilk gününde; “Afet İletişim Senaryosu ve Eylem Planı Hazırlama, Basın Açıklaması Hazırlanması ve Kamuoyu ile İletişimin İlkeleri, Afet Sahalarında Yüz Yüze İletişim, Afet Yönetiminde Teknolojinin Kullanımı, Dijital İçerik Oluşturma ve Sosyal Medya Kullanımı” adlı başlıklarda konunun uzmanları tarafından eğitimler gerçekleştirildi.

Eğitimlerin ikinci gününde ise; “Afetlerde Dezenformasyonla Mücadele Yöntemleri, Afet Yönetiminde Koordinasyon, Afetlerde Medya ile İlişkilerin Yürütülmesi ve Yayıncılık İlkeleri, İlk Yardım Eğitimi, Yeni Nesil Habercilik: Afet Dönemlerinde Drone Kullanımı” adlı başlıklarda eğitimler verildi.

Söz konusu eğitimin Türkiye’den kamu, medya, akademi, sivil toplum ve özel sektörden stratejik iletişim ekosisteminin paydaşlarıyla afet iletişimi alanına odaklandığını dile getiren Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Gülsüm Çalışır; “Bilindiği üzere doğal afet ve benzeri durumlarda iletişimin önemi en üst düzeydedir. Bu anlamda doğru bilgilendirme, hayat kurtarıyor. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız büyük felakette 11 ilimizde yaklaşık 14 milyon insanın etkilendiği depremlerde 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Afetin yaşandığı ilk andan itibaren bölgede yayılan dezenformasyonla yayılan bilgilere veya eksik iletişim kurulmasından kaynaklı sorunlara tanık olduk. Bu nedenle de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilen ‘Afet İletişimi Eğitimi’ programının konunun önemine ışık tuttuğunu söylemek mümkün. Üniversitemizi temsilen gerçekleştirilen eğitim programlarına katılarak afetlerde iletişim, koordinasyon ve sosyal medya kullanımları gibi alanlarda verilen eğitimlere katılım sağladık. İki gün süren eğitimlerde konunun uzmanları afetlere karşı hazırlık, müdahale ve iyileştirme süreçlerinde hakikat ve insan odaklı bir süreç yönetimini tahkim etme gibi başlıklarda bilgilendirmeler yaptı. Verimli ve etkili bir organizasyon gerçekleştirdikleri ve bizleri de adı geçen etkinliğe davet ettikleri için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na teşekkür ederim” şeklinde açıklamalarda bulundu.