Dekanımız Prof. Dr. Gülsüm Çalışır, TRT Trabzon Radyosu’nda katıldığı programda, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) öncülüğünde Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan ve 150'yi aşkın üniversiteyi kapsayan “Bilim Kafe” etkinliklerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Çalışır, “Bilim Kafe” projesinin temel amacını, “bilimin üniversite duvarlarının dışına çıkartılarak toplumla buluşması” olarak tanımladı. Üniversitelerin yalnızca bilgi üreten kurumlar olmadığını vurgulayan Çalışır, “Üniversiteler aynı zamanda bilgiyi toplumla paylaşmakla da sorumludur. YÖK Başkanı Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’ın öncülüğünde başlatılan bu çalışma sayesinde, üniversitelerde Bilim İletişimi Ofisleri kuruldu ve böylece halkla bilimsel bilgi arasında doğrudan bir etkileşim zemini oluşturuldu.” dedi.

Konuşmasında, bilimsel bilgiyi toplumla paylaşmanın önemine değinen Çalışır, “Bilimin herkesin anlayabileceği, sorgulayabileceği ve katkı sunabileceği bir düzleme taşınması hedefleniyor. Bilim Kafe etkinlikleri, bu hedef doğrultusunda özgün bir atmosfer oluşturdu. Katılımcıların sadece dinleyici değil, aynı zamanda konuşmacı ve sorgulayıcı bir role sahip olmaları, bu etkinliklerin en dikkat çekici yönlerinden biri oldu.” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane Üniversitesi’nin bu vizyon doğrultusunda, YÖK koordinasyonunda eş zamanlı olarak düzenlenen “Bilim Kafe” etkinliğine “Mutfaktaki Kimya: Kimya ile Yanlışları Düzeltelim, Moleküler Gastronomi ile Farklılıklar Katalım” başlıklı programla katkı sunduğunu ifade eden Çalışır, “Üniversitemiz Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü çatısı altında faaliyet gösteren Bilim İletişimi Ofisi tarafından organize edilen etkinliği, 27 Haziran 2025 Cuma günü Gümüşeller Kadın Kooperatifi ev sahipliğinde Gümüşeller Cafe/Restoran’da gerçekleştirdik. Etkinliğin ilk oturumunda, Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya, ‘Mutfaktaki Kimya’ başlıklı sunumunda, günlük mutfak pratiklerinin ardındaki bilimsel süreçleri sade bir dille katılımcılara aktardı. Oturum sonunda, katılımcılar bilimle günlük yaşamlarının kesiştiği noktaları keşfettiklerini; doğru bildikleri yanlışları veya yanlış zannettikleri doğruları öğrenerek verimli bir etkinliğe dahil olduklarını ifade ettiler.” dedi.

Program sonlanırken Bilim Kafe etkinliğinin, insanların gündelik rutinlerinden edindikleri pratik bilgileri, bilimsel bakış açısıyla karşılaştırarak yeni farkındalıklar geliştirmelerine olanak sağladığını belirten Çalışır, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Bu anlamlı etkinliğe öncülük eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a bu vizyoner adımı için teşekkür ediyorum. Süreç boyunca bizleri yalnız bırakmayan ve etkinliğimizin gerçekleşmesinde desteğini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Oktay Yıldız’a ve Gümüşeller Cafe/Restoran çatısı altında bize ev sahipliği yaparak halkımızla buluşmamıza vesile olan kadın girişimcilerimize gönülden teşekkür ediyorum.”