1967 yılında Tokat'ta dünya’ya gelen Gümüşhane Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, ilköğretime Sivas'ta başladı. Orta öğrenimini Tokat ve Turhal'da, lisans öğrenimini Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde coğrafya öğretmenliği bölümünü tamamladı. Mezun olduktan sonra yaklaşık 7 yıl öğretmenlik yapan Zeybek, “Farklı şehirlerimizde liselerde iyi ki de görev yapmışım. Mesleki anlamda mezun olduktan sonra öğretmenlik yapıp üniversitede göreve başladığımda benimle birlikte lisanstan mezun olmuş arkadaşlarımı görünce keşke bende daha erken başlasaymışım dedim. Ama fark ettim ki üniversitede hocalık yapmaya başladıktan sonra benim aslında 7 yıla yakın yaptığım öğretmenlik 2 doktoraya bedelmiş. Çünkü benim mezun ettiğim öğrenciler üniversitede çalışmaya başladıktan sonra nereye gideceklerini görmüştüm. Neyle karşılaşacaklarını biliyordum. Şimdi de onların yetiştirdiği bir kurumda çalışıyorum. Bu nedenle öğrencilerimden aldığım geri dönüşler ile ilgili memnuniyetim arttı ve artık o tür duygular taşımamaya başladım. Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim dalında yüksek lisansımı da doktoramıda aynı bilim dalında tamamladım. 1998 yılında o dönem yarı doçent öğretim üyeliğine başladım. 2005 yılında doçent, 2010 yılında profesör oldum. 21 Ocak 2017 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın atamaları ile Gümüşhane Üniversitemizde yönetici olarak çalışmaya başladım. 6 Şubat 2021 tarihinde ilk dönemimi tamamlayıp yine ikinci kez Gümüşhane Üniversitesi’nde yöneticilik görevine atandım” dedi. Yaklaşık 5 yılı aşkın süredir bu üniversitede görev yaptığını ve öğrencilere güzel bir eğitim öğretim ortamı hazırlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

“Mutlu olmak için yaşıyoruz”

Program içerisinde öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Zeybek, ilgi alanları hakkında şunları söyledi;

“Farklı bilim dalı alanlarında okumayı seviyorum. Boşluk buldukça araziye çıkmayı ve hem ilimizin hem de çevre illerimizin doğal ve kültürel değerlerini tanımayı ve gezmeyi seviyorum. Bu işi tek başıma değil yönetim ekibi ve Gümüşhaneli arkadaşlarla yapmayı tercih ediyorum. Fırsat bulamıyorum ama yüzmeyi severim. Alanım itibariyle mutlaka taşlarla, ağaçlarla ve toprakla sohbet edecek zamanlarım olur. Çünkü günün önemli bir kısmının çalışmakla geçmesi işinizi seviyorsanız sizi mutlu ediyor. Mutlu olmak için yaşıyoruz. Sevdiğim ve dinlediğim müzik türlerine gelecek olursak Türk Sanat müziği dinlemeyi seviyorum.”

“Ülkemizin her yöresini görme fırsatı buldum”

Gümüşhane Üniversitesi rektörlük görevine atanmadan önce şehir hakkında bilgisi olup olmadığı konusunda açıklamalar yapan Zeybek, “Hem mesleğim gereği hem de ilgim gereği ülkemizin her yöresini görme fırsatı buldum. Birçok yöremize defalarca gitme imkânım oldu. Fırsat buldukça kendimizi araziye atıyoruz ve hem dinlenme imkânı buluyoruz hem de öğreniyoruz. Bizim toplum olarak eksiklerimizden bir tanesi, başta yakın çevremiz olmak üzere tanıma imkânımızın sınırlı olmasıdır. Öğrencilerimizin eski Gümüşhane’yi, Tomara Şelalesini, Örümcek Ormanlarını görmesi gerekir. Çünkü ben tanımadan sevilmeyeceğini inananlardanım, sevmediğiniz de koruyamıyorsunuz. Bu tür gezilerin ülke sevgisi kazanılmasında da büyük katkısı olacağını düşünüyorum. İlk defa Gümüşhane’ye fiili geldiğim zaman 1996 yılı Temmuz ayıdır. Özel çalışma alanlarımızdan birini oluşturan mağara bilimi speleoloji. Bu amaçla Gümüşhane'deki Akçakale Mahallesi'nin bilimsel çalışmasını ilk kez yapmak üzere o dönem Gümüşhane Valimiz Sayın Mustafa Çetin tarafından yazılı bir davetle Gümüşhane’ye geldim. Yaklaşık 1 hafta burada Akçakale Mağarası'nın ilk bilimsel çalışmalarını gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

“Beni en çok İletişim Fakültesi mutlu ediyor”

Rektörlük görevinde unutamadığı anları paylaşan Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “13 Haziran 2017 tarihinde Yeni Devlet Hastanesi inşaat sahası üzerinden yuvarlanan bir kaya gıda mühendisi 3. sınıf öğrencisi Abdullah Atakan adlı öğrencimizin üzerine düşerek hayatını kaybetmesine vesile olmuştu. Bu olay beni çok derinden etkileyen ve üzücü bir olay hala unutamıyorum. Onun dışında üniversitemizin gelişimi ve büyümesi fiziki anlamda değil aynı zamanda dikey büyümemiz. Bunlar da beni mutlu ediyor. 2 yıl önce bir akademik başarımız Uluslararası en iyi makale ödülünü alarak bizi mutlu etmişti. Beni çok İletişim Fakültemiz mutlu ediyor ve öğrencilerimizin, öğretim üyelerimizin ve öğretim elemanlarının desteğiyle hazırladıkları projeler, uluslararası ve ulusal yarışmalarda ödül ve derece alması bizleri sevindiriyor.

“Üniversitemiz son üç yılda dünya üniversiteler sıralamasında yüzde 10’luk dilimde”

Programın devamında öğrencilerden gelen soruları yanıtlayarak daha sonrasında Üniversite hakkındaki gelişmeleri aktaran Zeybek,” Üniversitemiz akademik başarıların yanında hem öğrencilerimizin hem öğretim üyelerimizin sosyal, sportif ve kültürel anlamdaki başarılarıyla da hızla büyüyor. Üniversitemiz son üç yılda dünya üniversiteler sıralamasında yüzde 10’luk dilimde yer alıyor. Biz 2008’de kurulmuş 14 yıllık bir üniversiteyiz ama 35000 üniversitenin sıralandığı bir derecelendirme kuruluşu tarafından yapılan değerlendirmede ilk üç binlerde yer alıyoruz. Dolayısıyla bu bizim gibi genç, henüz emekleme safhasında olan bir üniversite için akademik anlamda önemli bir başarıdır. Bireysel başarıları dışında elbette ki öğrencilerimizin aldığı başarılar son derece önemli. Üniversitemizin aldığı başarılarla yatay yönde de büyüdüğünü söyleyebiliriz. Çünkü göreve başladığımız 2017 yılından bugüne gelinceye kadar 8 uygulama ve araştırma merkezi, 52 tane ön lisans programı, 15 tane lisans programı, 10 tane doktora programı ve 20 tezli yüksek lisans programı açtık. Yatay yönde büyümeyi önemsediğimiz kadar dikey büyümeyi de önemsiyoruz. İlimizin adı Gümüşhane ama gümüşle ve el sanatlarıyla ilgili bizim buraya gelen turistlere sunabileceğimiz fazla alternatiflerimiz yok. Bu bir sektör olsun arz ediyorum. Türkiye'nin iyi gümüş ustaları gelsin, bizde ön lisansta böyle bir program açalım. Öğrencilerimiz hem öğrensinler hem yapsınlar hem kazansınlar ve imal etsinler istiyoruz.

Rektör Zeybek gerçekleştirilen radyo programı sonunda yapılan röportajda şunları söyledi;

“Kampüs FM oldukça köklü ve anlamlı bir proje hem üniversitemiz hem ilimizin bu tür projelere ihtiyacı var. Bugün yapılan program üniversitemizin sesini şehre duyurması açısından önemli bir program oldu. Ayrıca bu yoğun tempo içerisinde bizlere nefes aldırmış oldu. Programda emeği geçen hocalarıma, teknik ekibe teşekkürlerimi sunuyorum ve kesintisiz devamını diliyorum” dedi.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Aydın Doğan Genç İletişimciler yarışmasında ödül kazanan öğrencileri kutladı. Zeybek, İletişim Fakültemiz bizim gülen yüzümüz, dış yüzümüz en önemli fakültelerimizden bir tanesi üniversitemizi dışarıdan ziyaret edenlere fakültemizin başarılını anlattığını aktardı.

Konuşmasının sonunda Zeybek, “Aydın Doğan Genç İletişimciler yarışmasında aldığımız 2 ödül önceki aldıklarımızın devamıdır. Projelerde görev alan öğrencilerimizi, dekanımızı, dekan yardımcımızı ve öğretim görevlilerimizi kutluyorum. Ben inanıyorum ki İletişim Fakültemiz ilerleyen zamanlarda uluslararası ve ulusal yarışmalarda ödül almaya devam edeceğine inanıyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.