Covid-19 salgını nedeni ile iki yıldır uzaktan eğitim gerçekleştiren Gümüşhane Üniversitesi yüz yüze eğitime geçişle birlikte öğrencilerle bir araya geldi. İletişim Fakültesinde her sene birinci sınıflarla şehri ve okulu tanıtmak amaçlı düzenlenen oryantasyon toplantısı da tekrardan öğrencilerle birlikte yüz yüze gerçekleştirildi. İletişim Fakültesi amfi salonunda gerçekleştirilen toplantıya Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sertaç Timur Demir, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülsüm Çalışır, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ersin Diker, Medya Merkezi Genel Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Kaan Gez, Haber Merkezi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Esra Dudu Karaman ve birinci sınıf öğrencileri katıldı. Toplantıya ayrıca Kütüphane ve Dokümantasyon Başkanlığı Şube Müdürü Aytekin Şentürk ile birlikte Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi GÜKAR sorumlusu Zafer Can Koçak katıldı.

Fotoğraf: Fevzi Koç Haber: İkranur Apaydın

İletişim Fakültesi amfi salonunda oryantasyon toplantısı birinci sınıf öğrencilerin katılımları ile gerçekleştirildi. RTS Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sertaç Timur Demir’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda öğrencilere fakülte, uygulama birimleri ve kariyer gelişimi hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Demir geçmiş senelere göre 2021 senesinde İletişim Fakültesine gelen öğrenci sayısının azaldığını belirtti. Bu azalmanın pozitif yönü olarak az öğrenci sayısının iletişimi kolaylaştıracak ve verimi arttıracak bir etken olduğunu, bu döneme denk gelen öğrencilerin bu açıdan şanslı olduklarını vurguladı. Öğrencilere yönelik izlenecek yoldan bahseden Demir,  “Geçtiğimiz iki sene boyunca uygulamadan uzaklaştık. Uzaktan eğitim öncesinde her alanda üreten bir fakülteyken salgın öncesi yakalamış olduğumu yükseliş salgınla birlikte kesintiye uğramış oldu. Bu eksikliği kapatmak için daha çok üreteceğiz, sektöre girmiş eski öğrencilerimizi sizlerle bir araya getirecek ve uygulamalara ağırlık vereceğiz” diyerek ilerisi için birinci sınıf öğrencilerine ışık tuttu.

İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ersin Diker, “Fakültemizde öğrenciye karşı her zaman iletişime açık bir akademisyen kadrosu var. Her zaman uğrayıp danışabileceğiniz, fikirlerinizi belirtebileceğiniz ve sorunlarınıza çözüm olmak için yanınızda bizler olacağız” sözleri ile öğrencilerin fakülte ve akademisyen kadrosu hakkında fikir sahibi olmasını sağladı. Diker’in ardından GÜKAR Sorumlusu Zafer Can Koçak öğrencilere kariyer merkezini tanıttı. Koçak kariyer merkezinin planlarından ve işleyişinden şu şekilde bahsetti: “Kariyer merkezi sizleri geleceğe hazırlayan yerdir. Mezun olduktan sonra iş bulmanız konusunda yardımcı olmak amacıyla öğrenci odaklı bir işleyişe sahip. Burada başarılı ve kendisini gösteren öğrencilerin geleceklerini teminat altına almak misyonumuzdur. Bu kapsamda ileriye dönük olarak İŞKUR ile görüşmeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz, yapılan görüşme sonucu her sene mezunlarımızdan belirli bir kısmını direkt olarak iş imkânı ile göndermeyi hedefliyoruz. Geleceğiniz için CV’nizi doldurmanız çok önemli, kariyer merkezimize katılarak birçok sertifikalı eğitimden faydalanabilir ve CV’nizi zenginleştirebilirsiniz.”

“Burada her bölüm birbiriyle ortak paydalara sahiptir”

HİT Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülsüm Çalışır öğrencilere fakülte kapsamında herkesin ortak bir işleyişin içerisinde olduğunu, gazetecilik, halkla ilişkiler, radyo televizyon ve sinema bölümlerinin aslında iletişim fakültesi kapsamında ortak paydalara sahip olduğunu vurguladı. Çalışır, “Burada her bölüm birbiriyle ortak paydalara sahiptir. Halkla ilişkiler okuyan bir öğrenci gazeteci kadar iyi haber yazmayı, radyo televizyon ve sinema okuyan bir öğrenci kadar da iyi kurgu yapmayı öğrenerek mezun olacak. Çünkü halkla ilişkiler okuyan bir öğrenci işe girerken basın ve halkla ilişkiler danışmanı olarak işe alınabilir. Burada kendinizi ne kadar iyi yetiştirdiğiniz çok önemli, Gümüşhane’ye geldiğiniz için kendinizi kötü hissediyor olabilirsiniz ve bu sene azalan tercihlerin salgın yüzünden şehre karşı önyargı oluşturması olmuş olabilir. Ama burada önemli olan şey sizin nasıl ayrılacak olduğunuzdur, kendisini geliştiren bir öğrenci olarak ayrılırsanız başka bir üniversitenin öğrencisinden daha üstte olabilirsiniz. Buraya sizler beyaz boş bir tuval olarak geliyorsunuz tabloyu nasıl renklendireceğiniz tamamen sizin elinizde”  sözleri ile öğrencilere seslendi.

Kütüphane ve Dokümantasyon Başkanlığı Şube Müdürü Aytekin Şentürk ise öğrencileri kütüphane işleyişi, çalışma saatleri ve kitap ödünç alma sistemi gibi konularda bilgilendirdi. Şentürk, “Kütüphanemiz hafta içi sabah 08.00-21.00 arasında, hafta sonları ise 09.00-17.00 saatleri arsında öğrencilerimize hizmet vermektedir. Kütüphanemizin aynı zamanda self check sistemi ile geldiğiniz zaman girişteki cihazlardan kitap ödünç alabilir ve iadesini aynı yerden gerçekleştirebilirsiniz. Bu sene ilk kez uygulanan bir sistem olarak ise mobil uygulamamızı indirerek kitaplarınızın teslim süresini son 5 gün veya daha az bir süre kaldığında uzatma imkânına da sahip olabileceksiniz” diyerek öğrencilerin kütüphaneden nasıl faydalanacağını aktardı. Bunun yanı sıra öğrencilere nasıl dijital verilerden faydalanacağından bahsetti.

“9 adet uygulama birimimiz var”

Gazetecilik Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Esra Dudu Karaman gazetecilik bölümü öğrencilerine kendilerini geliştirmeleri için gerekli olan en önemli şeyin uygulama yapmak olduğunu vurguladı. Karaman, “Fakültemizde gazetecilik kapsamında Gif Haber ve Haber Merkezi uygulama birimlerinde kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu uygulama birimlerinde haber yazımı, tasarım, internet haberciliği ve gazete gibi birçok konuda bilgi edinebilirsiniz. Gazeteciliğe dair her şeyi uygulama birimlerinde edinebilirsiniz. Bizim bölümümüz için uygulama çok önemlidir sizlere kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederim, gazeteci birey her konu hakkında fikir sahibi olmalıdır” ifadeleriyle gazetecilik bölümü öğrencileri ve alana ilgisi olanlara bilgilendirmede bulundu. Medya Merkezi Genel Koordinatörü Kaan Gez medya merkezinin genel kapsamı hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Bu birimlerde sadece alana yönelik değil herkesin ilgisine yönelik de çalışabileceğini belirten Gez sözlerinin devamında, “9 adet uygulama birimimiz var, Güfa’ya katılarak film, belgesel ve kısa film gibi konularda kendinizi geliştirebilirsiniz. GünTV ile televizyon içerikleri üretebilirsiniz, Kampüs FM ile birlikte radyo yayınları gerçekleştirebilir, Tasarım birimine katılarak tasarım yönüne eğilebilirsiniz, Sosyal sorumluluk ve proje birimi ile dışarıya dönük çalışmalar gerçekleştirebilir. İletişim ve organizasyon birimine katılarak gerek üniversite gerek fakülte kapsamında gerçekleşen tüm organizasyon işlerini gerçekleştirebilirsiniz” diyerek öğrencilere medya merkezindeki uygulama birimlerini kısaca özetledi.

Öğrencilerin sorularının alınmasının ardından oryantasyon toplantısı fotoğraf çekimi ile bitirildi.