Türkiye Radyo Televizyon Kurumu(TRT) Tarafından verilen, “İletişim ve Medya Eğitimi” 13, 14 ve 15 Nisan’da 9.30-17.00 saatleri arası çevirim içi olarak gerçekleşti. TRT’de Kariyer Hayatı, Türkçe’nin Doğru, Güzel ve Etkili Kullanımı, Hazırlıksız Konuşma Teknikleri, Görüntünün Teknik Temelleri, Belgesel Yapımcılığı, Habercilikte Tecrübe Paylaşımı, Bir Fikrim Var Ama Nereden Başlayacağımı Bilmiyorum (Start-Up Nasıl Kurulur?) konuları içeren eğitim serüveni, Gümüşhane üniversitesi iletişim fakültesi öğrencileri tarafından yoğun ilgi gördü.
HABER:VEHPİ DEMİR/ÖZCAN KILIÇ/SELMA GÜL ERDEM
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), sertifikalı “İletişim ve Medya Eğitimi” paketiyle Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle çevirim içi ortamda buluştu. Spiker Fulin Arıkan, Belgesel Yapımcı Zeynep Keçeciler, Baş Kameraman Sabri Savcı, Spiker Nilgün Balkaç, Araştırmacı Ahmet Görmez ve Grafik Tasarımcı Taha Keleşoğlu’nun eğitici olduğu eğitim serüveni İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından yoğun ilgi gördü. 13,14 ve 15 Nisan’da Zoom Uygulaması üzerinden çevirim içi gerçekleşen eğitim, öğleden önce kırkar dakikalık dört ders öğleden sonra kırkar dakikalık 3 ders verilerek sürdürüldü. TRT’de Kariyer Hayatı, Türkçe’nin Doğru, Güzel ve Etkili Kullanımı, Hazırlıksız Konuşma Teknikleri, Görüntünün Teknik Temelleri, Belgesel Yapımcılığı, Habercilikte Tecrübe Paylaşımı, Bir Fikrim Var Ama Nereden Başlayacağımı Bilmiyorum (Start-Up Nasıl Kurulur?) derslerini içeren İletişim ve Medya Eğitimi toplamda 3 günde 21 saat olarak gerçekleşti.
“TRT GEREK BİR OKUL”
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müge Yılmaz gerçekleştirilen İletişim ve Medya Eğitimi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “TRT gerçek bir okul. Yılların tecrübesini bizimle paylaştıkları için sonsuz teşekkürler. Kurumsal iletişim platformlarından en önemli ve deneyimlisi olan TRT ile ortak çalışma yapmamızı sağlayan başta rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek'e ve böylesi verimli programlar tasarlayan TRT Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Mustafa Cantürk’e teşekkürü bir borç bilirim”
“SEVGİLİ GENÇLER!”
Atölye çalışmaları ve söyleşileri çevirim içi sürdürmeye karar aldıklarını söyleyen TRT Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkan Yardımcısı Mustafa Cantürk, Covid-19 pandemisi yüzünden öğrencilerle yüz yüze bir araya gelemeyeceklerini söyledi. Tecrübelerini kurumsal imkanlarla geleceğin yayıncıları olan öğrencilerle paylaşmayı önemsediklerini ifade eden Cantürk, öğrencilerin çalıştığı iletişim ve medya alanına, gençlik heyecanı ve enerjisiyle, engin ufukları ve projeleriyle önemli katkı sunacak olan geleceğin iletişimcilerini alanlarında iyi yetişmelerinin çok önemli olduğunu ifade etti. Öğrencilerin iyi yetişmeleri için gerekli katkıyı göstermeyi TRT olarak bir kamu görevi saydığını söyleyen Cantürk, Öğrenciler için şu açıklamalarda bulundu: “Sevgili gençler, her dönemin kendi içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini asla unutmayın. Geçmişe nazaran iletişim formatları, bugün oldukça değişti, bazı meslekler değer kaybederken teknolojik gelişmelerle birlikte bazı yeni mesleklerde ortaya çıktı. Örneğin internet ve sosyal mecralarda tematik yayıncılık yapmak, veri analizi uzmanlığı, dijital editörlük vb. alanlarda kendini yetiştirmek yeni dönemin gereklilikleri arasında yer alıyor. Sadece bir alanda değil, birkaç alanda kendinizi çok iyi yetiştirmeniz gerekiyor ve o alanlarda çok iyi olmanız gerekiyor. Yeni şartları yeni imkanlarla birlikte değerlendirmek, geleceğe çok iyi hazırlanmak lazım. Size tavsiyem, ne iş yaparsanız yapın hangi alanda çalışırsanız çalışın, bütün şiirlerini okuduğunuz bir şair, bütün kitaplarını okuduğunuz bir yazar, medya ve yayıncılık alanında sürekli takip ettiğiniz dijital sayfalar mutlaka olsun. Ve asla vazgeçmeyin, hata yapmaktan, denemekten, yenilmekten kesinlikle korkmayın.
“KENDİMİZ ÜRETEREK YAPACAĞIZ”
TRT Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkan Yardımcısı Mustafa Cantürk,son olarak şu ifadelere yer verdi: “Sevgili gençler, bizler insanlığa medeniyet dersleri sunmuş Mevlanaların, Yunus Emrelerin, Hacı Bektaş Velilerin yetiştirdiği bir tarihin çocuklarıyız. İnsanlığa söyleyecek sözlerimiz var ve Türk dilini Türk kültürünü bütün Dünyaya anlatmak kendi kültürümüzden beslenerek evrensel mesajlar vermek, bunu birlikte yapacağız. Deneyip bularak yapacağız, yapay zekâ kullanarak yapacağız, robotik gazeteciliği kullanarak yapacağız. Kendi teknolojilerimizi de inşallah kendimiz üreterek yapacağız. Bu anlamda bizi üniversitelerinde misafir ettiği için hem sayın Rektörümüze hem sayın Dekanımıza çok teşekkür ediyorum.
Ayrıca TRT ile ilgili güzel anılarını paylaştığı için ve eski bir TRT’ci olma özelliğini de vurguladığı için, bir anlamda bir TRT çalışanı olarak sayın Dekanımızı bu yönüyle tanımaktan ve tanışmaktan da çok büyük memnun oldum. Dünya bu pandemi sıkıntısında inşallah en yakın zamanda kurtulur ve sizleri okullarınızda, fakültelerinizde, Gümüşhane’de ziyaret eder, sizleri TRT’de ağırlamak isteriz. TRT’nin bu eğitimine göstermiş oldukları ilgi ve yoğun alaka için öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Kendisini geliştirmek isteyen, kendi seviyesini çağa uygun seviyelere getirmek isteyen, dinamik, eğitim ve öğrenme sevdasına mensup güzel bir öğrenci kitleniz var. Bu azimleri boş olmayacak gelecekte hepsi güzel bir iletişimci olacak”.
“ARALARINDA TÜRK BELGESELCİLİĞİNE DAMGA VURACAK ARKADŞLARMIZIN ÇIKACAĞINDAN EMİNİM”
Eğitimin, öğrenciler tarfından bu denli ilgi görmesine sevinen Yapımcı Zeynep Keçeçciler; “TRT kurumu adına pek çok üniversite de genç arkadaşlarımla saha tecrübelerimi paylaşmaktayım. Genç meslaktaşlarımla bilgi paylaşımı ve karşılıklı sohbet etmekten her zaman büyük keyif aldım. Ancak Gümüşhane Üniversitesinde ki arkadaşlarımızın katılımı ve ilgisi olaganüstüydü. Teoride olduğu kadar sahada da çok tecrübeli oldukları sordukları sorulardan, birlikte izlediğimiz belgeselime gösterdikleri ilgi ve yorumlardan hemen anlaşılıyordu. Aralarından Türk belgeselciliğine damga vuracak, belgesel yapımlarımızı dünya platformlarında temsil edecek çok yetenekli arkadaşlarımızın çıkacağına eminim. Genç meslaktaşlarıma başarılar diliyorum. Yolları açık olsun” şeklinde konuştu.
Öğrenciler:
“YÖNÜMÜZÜ KOLAY BULMAMIZI SAĞLADILAR”
İletişim ve Medya Eğitimine katılan Halkla İlişkiler ve Tanıtım 4. Sınıf öğrencisi Sena Nur Günal; “3 gün boyunca işin uzmanlarıyla birlikte çok güzel ve samimi bir sunumla verimli bir eğitim süreci geçirdik. Özellikle bu salgın sürecinde böylesi güzel bir eğitime katılmış olmam bana tekrardan öğrenci olduğumu hatırlattı. Sektördeki insanların bizimle bu şeklide tecrübelerini paylaşmaları bizim için bulunmaz bir nimet. Çeşitli konularla ilgili bilgiler vererek yönümüzü kolay bulmamızı sağladılar. Bu eğitimin düzenlenmesinde özellikle de TRT ailesine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” diyerek minnettarlığını dile getirdi.
“KALİTELİ VE VERİMLİ BİR EĞİTİM OLDU”
İletişim ve Medya Eğitimi süreciyle ilgili düşüncelerini paylaşan Radyo Televizyon ve Sinema 3. Sınıf öğrencisi Mehmet Can şirin Mermer; “Dünya çapında köklü bir kanal olan TRT’nin, üniversitemizle ortak yürütmüş olduğu bu eğitimde, biz öğrencilerin sektörde nelerin nasıl yapıldığını anlamasını sağladı. Kaliteli ve verimli bir eğitim oldu. Eğitim kadrosu hakikaten çok kaliteliydi. Ekran yüzü olan spikerlerimiz, arka planda çalışan, yayının daha sağlıklı bir şekilde yürümesini sağlayan, sektörde boy gösteren kaliteli insanlarla beraber olduk. Ben kendi adıma ve tüm arkadaşlarım bu güzel bir eğitime sürecini yaşatmak için emek veren herkese çok teşekkür ederim. İfadelerine yer verdi.
“TRT STÜDYOSUNU ÇEVİRİM İÇİ OLARAK GEZME FIRSATIMIZ OLDU”
İletişim ve Medya Eğitimi süreciyle ilgili düşüncelerini paylaşan Gazetecilik Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Nuray Avcı; “Güzel bir eğitimdi. Saha tecrübesi olan uzmanlarla bir araya gelmek, onlarla iletişim kurmak, mesleğimize dair kafamızdaki sorulara cevap alabilmek, biz öğrenciler için çok önemli. TRT Stüdyosunu çevirim içi olarak gezme fırsatımız oldu. Belgesel Yapımcılığı kısmında sıkıldığımı söyleyebilirim. Sıkılmamın nedeni, Belgesel Yapımcılığı ilgi alanım dışında kaldığı için ya da bu eğitimin böyle bir sürece denk gelmesinden dolayı fazlasıyla dijital bir ekranda teorik ağırlıklı gittiğimiz içinde olabilir. Yine de her şeye rağmen güzel geçtiğini söylemeliyim Belki bir gün bizde, bizden sonra gelenlere TRT aracılığıyla ders bu şekilde bir eğitimde eğitici oluruz. Bu tarz etkinliklerin devam etmesini çok isterim. Emeği geçen herkse çok teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.
Eğiticiler:
Fulin Arıkan TRT / Spiker - Türkçenin Doğru, Güzel ve Etkili Kullanımı
TRT’nin başarılı ve deneyimli bir spikeridir. TRT Haber Kanal Koordinatörlüğünde çalışmaktadır. Arıkan, TRT’de uzun süre ana haber sunuculuğu yapmıştır. Aynı zamanda pek çok program da sunuculuk görevini başarıyla yerine getirmiştir. Arıkan, TRT’nin eğitim faaliyetlerinde etkin rol almıştır.
Ahmet Görmez TRT / Araştırmacı - Hazırlıksız Konuşma Teknikleri
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-TV-Sinema lisans; City, University of London, Uluslararası Gazetecilik yüksek lisans mezunudur. Gazetecilik alanında yaklaşık 20 yıllık tecrübeye sahip olan Görmez; Irak, Suriye, Gazze, Afganistan, Libya, Somali gibi çatışma ve kriz bölgelerinden haber aktarmıştır. TRT Haber’de haber sunucusu olarak görev yapmaktadır.
Sabri Savcı TRT / Başkameraman Görüntünün Teknik Temelleri
TRT İç Yapımlar Dairesi Başkanlığında görev yapmaktadır. 30 yıl süresince 16 ve 35 mm sinema ve TV filmi ve belgeselde, sonrasında SD ve HD video formatındaki haftalık TV dizisi, müzik programı ve belgeselde kameraman ve görüntü yönetmeni olarak çalıştı. TRT’de görüntü yönetmenliğinin yanı sıra Gazi Üniversitesinde Sinematografi, Kamera, Aydınlatma, Belgesel Film dersleri verdi. Diğer üniversitelerde atölye çalışmaları yaptı. Şu anda TRT’de belgeselfilmler çekmeye devam ediyor.
Zeynep Keçeciler TRT / Prodüktör - Belgesel Yapımcılığı
Belgesel Yapımcılığı Keçeciler, TRT İç Yapımlar Dairesi Başkanlığında belgesel yapımcısı olarak görev yapmaktadır. Uluslararası alanda büyük başarılara imza atmış, ödüller almıştır. Daha önce TRT tarafından gerçekleştirilen pek çok etkinlikte üniversite öğrencileriyle bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaşmış tecrübeli bir prodüktördür.
Nilgün Balkaç TRT / Spiker - Habercilikte Tecrübe Paylaşımı
Ortaokul ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. Sonrasında Ankara Üniversitesi İtalyan Filolojisi Bölümü’nden mezun oldu. Gazeteciliğe 1987’de TRT’de adım attı. Eylül 2003’te ise NTV Ankara Bürosu’nda Parlamento ve Başbakanlık muhabiri olarak çalışmaya başladı. 10 yıl süreyle NTV’de çalışarak, Ankara Temsilciliği görevini de yürüttü. Temmuz 2013’te ise HaberTürk TV Ankara Temsilcisi oldu ve bu görevinde gündeme damga vuran birçok özel haber ve röportaja imza attı. Son olarak, 2017 Şubat ayında TRT Haber’e başladı. Program ve bültenlerin dışında, bazı özel yayınları TRT Haber adına gerçekleştirdi. Şu an TRT Haber’de spiker olarak görev yapmaktadır.
Taha Keleşoğlu TRT / Grafik Tasarımcı Bir Fikrim Var Ama Nereden Başlayacağımı Bilmiyorum (Start-Up Nasıl Kurulur?)
İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü mezunu olan Taha Keleşoğlu kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımı, arayüz geliştirme konularında uzmanlaşmış, bir çok girişim projesinde bu roller ile yer almıştır. Çeşitli ajanslarda art direktör olarak çalışmış, özellikle bankacılık sektöründe kompleks arayüz çözümleri konusunda danışmanlık hizmeti vermiştir. TRT’de grafik tasarımcı olarak çalışan Taha Keleşoğlu ayrıca Hacettepe Üniversitesi’nde Bilgisayar Grafiği dalında yüksek lisans yapmaktadır.